1.  Farmers are requested to mix lime with soil while farming their fields. This is because

a

  Lime is very helpful in maintaining the water content in the soil

b

 Lime decreases the acidity of soil

c

 Lime decreases the basicity of soil

d

 High concentration of lime is necessary for the plant growth

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  Where are the Todas found?

a

  Rajasthan

b

 Tamil Nadu

c

 Madhya pradesh

d

 Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  The oldest oil refinery in India is at

a

  Koyali, near Baroda

b

 Noonmati, Assam

c

 Haldia, near Kolkata

d

 Digboi, Assam

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Between which one of the following pairs of Islands in Duncan passage located?

a

  South Andaman and Little Andaman

b

 Little Andaman and Car Nicobar Island

c

 Car Nicobar Island and Little Nicobar Island

d

 Little Nicobar Island andGreat Nicobar Island

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  Which one among the following States is the leading poducer of petroleum(crude) in India?

a

  Assam

b

 Andhra Pradesh

c

 Maharashtra

d

 Gujarat

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Monsoon starts retreating from Punjab plains by

a

  Mid of July

b

 Mid of September

c

 Mid of October

d

 December end

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  The only active volcano of India is located in which State/Union Territory?

a

  Gujarat

b

 Haryana

c

 Maharashtra

d

 Andaman & Nicobar Island

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

a

  Brahmaputra

b

 Ganga

c

 Mahanadi

d

 Indus

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Chilka Development Authority, the first organisation in the Asian subcontinent to receive Ramsar Wetland Conservation Award for the year 2002 is in

a

  Kerala

b

 Orissa

c

 Assam

d

 Uttarakhand

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  Considering the locations of mountains in India, which one among the following is in right sequence from south to north?

a

  Doddabetta, Kailash, Dhaulagiri, Vindhyachal

b

 Doddabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash

c

 Dhaularigi, Kailash, Doddabetta, Vindhyachal

d

 Dhaulagiri, Vindhyachal, Doddabetta, Kailash

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  Among source of power India has largest reserves of

a

  Coal

b

 Oil

c

 Natural gas

d

 Atomic power

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  Which among the following headstreams meets the Ganges in last?

a

  Alaknanada

b

 Mandakini

c

 Nadakini

d

 Bhagirathi

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  India's first nuclear test was conducted in

a

  Champaran

b

 Pokhran

c

 Jawahar sagar

d

 Chickmagular

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  Point is the name given for the southernmost tip of India.

a

  Kanyakumari

b

 Lakshya

c

 Indira

d

 Rabindra

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  'Durand Line' to demarcate the boundary between undivided Indian and Afganistan was drawn in:

a

  1874

b

 1934

c

 1912

d

 1896

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers