1.  Who among the following had welcomed Vasco-da-Gama at Calicut?

a

  Albuquerque

b

 Zamorin

c

 Gasper Correa

d

 Don Almaida

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  When was the second Anglo-Mysore War fought?

a

  1784-88

b

 1780-84

c

 1770-74

d

 1788-89

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  Who among the following was not a member of the Cabinet Mission?

a

  John Simon

b

 Pethic-Lawrence

c

 V. Alexander

d

 Stafford Cripps

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj party in 1923?

a

  G.K. Gokhale

b

 G. Tilak

c

 Chittaranjan Das

d

 M.K. Gandhi

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Who among the following woman social reformers was called 'Pandit'?

a

  Sister Subbalakshmi

b

 Gangabai

c

 Annie Besant

d

 Ramabai

Answer & Explanation
Answer : Option D

6.  Which of the Act made the governor of Bengal as Governor General of India?

a

  Pitt's India Act, AD 1784

b

 The charter Act, 1813 AD

c

 The Regulating Act, AD 1773

d

 Charter Act, 1793 AD

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  The command of Indian National Army was given to Subhash Chandra Bose in:

a

  1943

b

 1944

c

 1942

d

 1941

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  'The Indian Rebellion of 1857 was not one movement . it was many' - The above statement has been made by

a

  S.N. Sen

b

 Eric Stokes

c

 R.C. Majumdar

d

 A and b

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  On which day Constituent Assembly elected Dr. Rajendra Prasad as its permanent President?

a

  On 11th December, 1946

b

 On 13th December, 1946

c

 On 10th December, 1946

d

 On 12th December, 1946

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Which Sikh Guru laid the foundation of the city Amritsar?

a

  Guru Nank Dev Ji

b

 Guru Arjun Dev Ji

c

 Guru Ramdass Ji

d

 Guru Govind SinghJi

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  From the genesis of Indian National Congress to India's independence (1885- 1947) which leader amongst the following held the post of its President for the longest period?

a

  GopalKrishnaGokhale

b

 Maulana Abul Kalam Azad

c

 Jawaharlal Nehru

d

 W.C. Bannerjee

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Which Mughal emperor was a good veena player?

a

  Akbar

b

 Jahangir

c

 Aurangazeb

d

 Shahjahan

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Vikramshila Mahavihara was established by the ruler of

a

  Sen Dynasty

b

 Barman Dynasty

c

 Pala Dynasty

d

 Pushyabhuti Dynasty

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Which one among the following statements is not true about Bahadur Shah Zafar II?

a

  The rebels of 1857 proclaimed their loyalty to him

b

 He was a poet

c

 He was killed by Lt. Hodson, a cavalry officer in Delhi

d

 He was reluctant to lead the Revolt of 1857 in beginning

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  The earliest Lingodbhavamurti of Siva has been found at which one of the below mentioned sites?

a

  Kanchi

b

 Bhojpur

c

 Gudimallam

d

 Khoh

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers