1.  When was the constituent assembly established to frame the constitution of India?

a

  26th November, 1949

b

 10th June, 1946

c

 26th December, 1949

d

 6th December, 1946

Answer & Explanation
Answer : Option D

2.  Right to Information Act came into being in the year .

a

  2000

b

 2006

c

 2005

d

 2001

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  SEBI is a

a

  statutory body

b

 non-statutory body

c

 advisory body

d

 constitution body

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Who among the following can provide for the appointment of a joint Public Service Commission?

a

  UPSC

b

 Parliament of India

c

 President of India

d

 State Government

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  The Union List Contains

a

  47 Subjects

b

 63Subjects

c

 92Subjects

d

 97Subjects

Answer & Explanation
Answer : Option D

6.  The Law Commission headed by Lord Macaulay to codify Indian laws was appointed in which of the following years?

a

  1833

b

 1813

c

 1861

d

 1853

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  Who is the Chairman of second Administrative Reforms Commission?

a

  M Veerappa Moily

b

 Dr Karan Singh

c

 Ahmed Patel

d

 Bimal Jalan

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Which one of the following bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority?

a

  Ordinary Bill

b

 Money Bill

c

 Finance Bill

d

 Constitution Amendment Bill

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Who among the following was returned unopposed to the first Lok Sabha?

a

  Dr YS Parmar

b

 Anand Chand

c

 Joginder Sen

d

 Pt Padam Dev

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  District Judges in a state are appointed by the

a

  Chief Justice of High Court

b

 Advocated General of the State

c

 Governor

d

 Council of Ministers of the State

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  The first 'Lokpal Bill' was introduced in the Parliament of India in -

a

  1972

b

 1968

c

 1961

d

 1977

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Which of the following classes cannot avail of some Fundamental Rights available to citizens?

a

  Enemy aliens

b

 All aliens

c

 Friendly aliens

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  Who elects the Vice-President?

a

  Members of the Rajya Sabha

b

 Members of Parliament and State Legislatures

c

 An electoral college consisting of elected Members of Parliament

d

 The same electoral collage which elects the President

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  The National River Conservation Directorate is under

a

  Ministry of Environment and Forests

b

 Ministry of Agriculture

c

 Ministry of Water Resources

d

 Ministry of Earth Sciences

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  The salaries and allowances of the Judges of the High Court are charged to the

a

  Contingency Fund of India

b

 Consolidated Fund of the State

c

 Consolidated Fund of India

d

 Contingency Fund of the State

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers