61.  For the Karachi Session of Indian National Congress in 1931 presided over by Sardar Patel, who drafted the resolution on Fundamental Rights and Economic Programme?

a

  Dr BR Ambedkar

b

 Mahatama Gandhi

c

 Dr Rajendra Prasad

d

 Pt Jawaharlal Nehru

Answer & Explanation
Answer : Option D

62.  The position of the president which was undermined by the 42nd amendment was sub-sequently somewhat retrieved by the

a

  44th amendment

b

 None of the above

c

 45th amendment

d

 26th amendment

Answer & Explanation
Answer : Option A

63.  Who of the following shall cause every recommendation made by the Finance Commission to be laid before each House of Parliament?

a

  The Speaker of Lok Sabha

b

 The Prime Minister of India

c

 The President of India

d

 The Union Finance Minister

Answer & Explanation
Answer : Option C

64.  In a parliamentary democracy the

a

  executive controls the legislature

b

 executive and legislature are strictly separate

c

 judiciary controls both legislature and executive

d

 elected by the Rajya Sabha from amongst its members

Answer & Explanation
Answer : Option D

65.  The maximum permissible period between two session of a State Legislative Assembly is

a

  six months

b

 indefinite

c

 a year

d

 three months

Answer & Explanation
Answer : Option A

66.  Which subject was transferred form State List to Concurrent List by the 42nd Amendment of the Constitution?

a

  Local Self Government

b

 Irrigation

c

 Education

d

 Agriculture

Answer & Explanation
Answer : Option C

67.  The first Chairman of Disinvestment Commission was

a

  Indira Gandhi

b

 Madhu Dandavate

c

 C Rangarajan

d

 GV Ramkrishna

Answer & Explanation
Answer : Option D

68.  The salary and allowances of the Governor and charged to

a

  Contingency Fund of India

b

 Consolidated Fund of the State

c

 Consolidated Fund of India

d

 Both 'a' and 'b'

Answer & Explanation
Answer : Option B

69.  Which of the following plants is meant for constructing house for rural people?

a

  Ambedkar Awaas Yojana

b

 None of the above

c

 Indira Awaas Yojana

d

 Pura

Answer & Explanation
Answer : Option C

70.  Joint Parliamentary session in India are chaired by the

a

  Prime Minister of India

b

 Vice-President of India, who is the Chairman of the Rajya Sabha

c

 President of India

d

 Speaker of the Lok Sabha

Answer & Explanation
Answer : Option D

71.  Which one of the following statements is not correct?

a

  The Supreme Court of India has the power of judicial review.

b

 There is a Council of Ministers to aid and advise the President.

c

 Indian Parliament is supreme.

d

 There is a division of powers between the Centre and the States.

Answer & Explanation
Answer : Option A

72.  Who among the following was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947?

a

  John Mathai

b

 Liaquat Ali Khan

c

 R K Shanmukham Cheety

d

 Chintamanrao Deshmukh

Answer & Explanation
Answer : Option B

73.  The Tenth Schedule added to the Constitution of India by the 52nd Amendment related to

a

  languages

b

 land reforms

c

 anti-defection law

d

 panchayati raj

Answer & Explanation
Answer : Option D

74.  The Lok Sabha Secretariat works under the direct supervision of

a

  the President of India

b

 None of the above

c

 the Minister for Parliament affairs

d

 the Speaker

Answer & Explanation
Answer : Option D

75.  In which one of the following case, the Supreme Court initially had held that Preamble is not part of the Constitution?

a

  Golaknath Case

b

 Sajjan Singh Case

c

 Kesavananda Bharti Case

d

 Berubari Case

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers