1.  Milk man of india is -

a

  Verghese Kurien

b

 Norman Borlaug

c

 Hiralal Chaudhary

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  White Revolution is associated with

a

  Dairy Production

b

 Milk Production

c

 Both (a) and (b)

d

 Housing Production

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  Pink Revolution is associated with

a

  Prawn

b

 Onions

c

 Drugs & Pharmaceuticals

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Second Green Revolution is associated with

a

  Protein Rich Pulses

b

 Protein Rich Milk

c

 Swiss Cheese

d

 Ground Beef

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  Green Revolution is associated with

a

  Egg Production

b

 Cotton Production

c

 Agriculture Production

d

 Milk Production

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Saffron Revolution is associated with

a

  Solar Energy

b

 Water Energy

c

 Wind turbines

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  Father of Blue Revolution in India is -

a

  Dr. Arun Krishnan

b

 Dr. Verghese Kurien

c

 Dr. Hiralal Chaudhary

d

 Vishal Tewari

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Red Revolution is associated with

a

  Tomato Production

b

 Meat Production

c

 Both (a) and (b)

d

 Wool Development

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  Father of Red Revolution in India -

a

  Vishal Tiwari

b

 Nirpakh Tutej

c

 Narendra Modi

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Silver Fibre Revolution is associated with

a

  Fish Production

b

 Leather Production

c

 Cotton Production

d

 Honey Production

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Father of Silver Revolution in India -

a

  Jawahar Lal Nehru

b

 Mahatma Gandhi

c

 Indira Gandhi

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  Blue Revolution is associated with

a

  Oil Seeds

b

 Petroleum

c

 Horticulture

d

 Fish Production

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  Grey Revolution is associated with

a

  Housing

b

 Fertilizers

c

 Wool Development

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Father of White Revolution -

a

  Norman Borlaug

b

 Dr. Verghese Kurien

c

 M.S. Swaminathan

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  Father of Golden Revolution in India -

a

  Nirpakh Tutej

b

 Vishal Tewari

c

 Indira Gandhi

d

 Narendra Modi

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers