16.  Black Revolution is associated with

a

  Jute Production

b

 Potato Production

c

 Wool Development

d

 Petroleum Production

Answer & Explanation
Answer : Option D

17.  Golden Fibre Revolution is associated with

a

  Jute Production

b

 Fish Production

c

 Leather

d

 Petroleum Production

Answer & Explanation
Answer : Option A

18.  Silver Revolution is associated with

a

  Egg Production

b

 Fish Production

c

 Petroleum Production

d

 Non-Conventional Energy Sources Production

Answer & Explanation
Answer : Option A

19.  Evergreen Revolution is associated with

a

  Overall development of Roads

b

 Overall development of Villages

c

 Overall development of Animals

d

 Overall development of Agriculture

Answer & Explanation
Answer : Option D

20.  Father of Green Revolution -

a

  Norman Borlaug

b

 Dr. Verghese Kurien

c

 M.S. Swaminathan

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

21.  Golden Revolution is associated with

a

  Honey

b

 Fruit Production

c

 Overall Horticulture

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

22.  Father of Blue Revolution -

a

  Norman Borlaug

b

 Verghese Kurien

c

 Hiralal Chaudhary

d

 M.S. Swaminathan

Answer & Explanation
Answer : Option C

23.  Yellow Revolution is associated with

a

  Fish Production

b

 Cotton Production

c

 Potato Production

d

 Oil Seed Production

Answer & Explanation
Answer : Option D

24.  Brown Revolution is associated with

a

  Cocoa

b

 Leather

c

 Non-Conventional Energy Sources Production

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

25.  Father of Green Revolution in India -

a

  Norman Borlaug

b

 Dr. Verghese Kurien

c

 M.S. Swaminathan

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

26.  Round Revolution is associated with

a

  Egg Production

b

 Potato Production

c

 Tomato Production

d

 Onions Production

Answer & Explanation
Answer : Option B

27.  Father of Pink Revolution in India -

a

  Hiralal Chaudhary

b

 Durgesh Patel

c

 Norman Borlaug

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers