1.  One-level channel consists of

a

  Producer-consumer

b

 Producer-dealer-consumer

c

 Producer-dealer-retailerconsumer

d

 Producer-dealer-wholesaler retailerconsumer

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  The measure taken by Government to promote small scale industry

a

  Provision of land

b

 Provision of marketing facilities

c

 Arrangement of credit and raw materials

d

 All the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  Who developed the 4 P's of marketing?

a

  Hanson

b

 McCarthy

c

 J. R. Betty

d

 Peter F. Drucker

Answer & Explanation
Answer : Option B

4.  Process of selecting segments to serve by offering product is referred as

a

  Targeting

b

 Marketing

c

 Market segmentation

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

5.  The marketing concern generally taps three sources for financing its activities there are

a

  Bank Credit

b

 Trade Credit

c

 Owned Capital

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

6.  An appropriate pricing strategy for a new product to be introduced in the market will be

a

  Differential pricing

b

 Product-line pricing

c

 Skimming/Penetrating pricing

d

 Average/Marginal cost-plus pricing

Answer & Explanation
Answer : Option C

7.  Activities taken up on part time or casual basis to raise income is:

a

  Self employment

b

 Entrepreneurship

c

 Income generation

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

8.  Which is the barriers to on-line Marketing?

a

  Security

b

 Customers Resistance

c

 Infrastructural Barriers

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Goods used by an organization in producing other goods is called

a

  Industrial goods

b

 Speciality goods

c

 Consumer goods

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Which among the following is an example for a non-profit organization?

a

  Hotel

b

 Hospital

c

 University

d

 Charitable society

Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  A method for achieving maximum market response from limited marketing resources by reorganizing differences in the response characteristics of various part of the market is known as

a

  Market strategy

b

 Market targeting

c

 Market positioning

d

 Market segmentation

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Sub-dividation marketing is called as

a

  Only segmentation

b

 Decision of market

c

 Market segmentation

d

 Allocation of marketing

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Sales Promotion includes

a

  Publicity

b

 Advertising

c

 Sales Promotion and Personal Selling

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  In marketing mix, which four P's are covered

a

  Product, Price

b

 Product, Price, Place, Promotion

c

 Product, Price, Positioning, Promotion

d

 Product, Price, Penetration Promotion

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  The reason for sickness of small scale industry is

a

  Lack of market

b

 Lack of capital

c

 Severe competition

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers