1.  First experimental observation of nuclear fission was done by

a

  Fermi

b

 Plane

c

 Rutherford

d

 Hahn and Strassman

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  Extraction of uranium from its ore is done using methods.

a

  chemical

b

 pyrometallurgical

c

 electrometallurgical

d

 physical beneficiation

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  A fertile material is the one, which can be

a

  fissioned by fast neutrons.

b

 fissioned by slow (thermal) neutrons.

c

 fissioned by either slow or fast neutrons.

d

 converted into fissile material on absorption of neutron.

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Thorium-232 is converted into uranium- 233 in a/an nuclear reactor.

a

  thermal

b

 fast breeder

c

 enriched uranium

d

 heavy water moderated

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Nuclear fission is caused by the impact of

a

  Proton

b

 Neutron

c

 Electron

d

 Deuteron

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  Energy given to nucleus to dismantle it increases the

a

  kinetic energy of individual nucleons

b

 potential energy of individual nucleons

c

 chemical energy of individual nucleons

d

 mechanical energy of individual nucleons

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  moderator is used in a fast breeder reactor.

a

  No

b

 Graphite

c

 Beryllium

d

 Heavy water

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Unit of radioactivity is

a

  barn

b

 curie

c

 fermi

d

 angstrom

Answer & Explanation
Answer : Option B

9.  Which is a fertile nuclear fuel?

a

  U-233

b

 U-235

c

 Pu-239

d

 Th-232

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Candu reactor is a nuclear reactor.

a

  fast breeder

b

 homogeneous

c

 highly enriched uranium (85 % U-235) fuelled

d

 natural uranium fuelled heavy water cooled & moderated

Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  Which of the following may not need a moderator?

a

  Candu reactor

b

 Fast breeder reactor

c

 Homogeneous reactor

d

 Pressurised water reactor

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Percentage of U-238 in natural uranium is around

a

  0.015

b

 0.71

c

 29.71

d

 99.29

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  The half life period of a radioactive substance is best determined by counting the number of alpha particles emitted per second in a Geiger Muller counter from its known quantity. If the half life per

a

  3/4th of it will disintegrate in two months.

b

 it will completely disintegrate in four months.

c

 it will completely disintegrate in two months.

d

 l/8th of it will remain intact at the end of four months.

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  The main ore of thorium is

a

  galena

b

 limonite

c

 pitchblende

d

 monazite sand

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Which of the following may not need a control rod?

a

  Candu reactor.

b

 Fast breeder reactor.

c

 Liquid metal cooled reactor.

d

 None of these.

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers