1.  The rotational effect of a force on a body about an axis of rotation is described in terms of

a

  Moment of force

b

 Centre of gravity

c

 Centripetal force

d

 Centrifugal force

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  Identify the vector quantity from the following

a

  Time

b

 Heat

c

 Work

d

 Angular momentum

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  Growth of the baby in the uterus is found using

a

  X-rays

b

 Ultra sound

c

 Gamma rays

d

 Ultra Violet rays

Answer & Explanation
Answer : Option B

4.  Light Emitting Diodes (LED) is used in fancy electronic devices such as toys emit

a

  X-rays

b

 visible light

c

 radio waves

d

 ultraviolet light

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Light year is a unit of

a

  time

b

 light

c

 distance

d

 intensity of light

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  On a stationary sail boat, air is blown from a fan attached to the boat. The boat

a

  spins around

b

 does not move

c

 moves in the same direction in which air blows

d

 moves in opposite direction in which the air is blown

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for the same time, then the both bodies acquire the same

a

  velocity

b

 momentum

c

 acceleration

d

 kinetic energy

Answer & Explanation
Answer : Option B

8.  Rain is falling vertically downwards. To a man running east-wards, the rain will appear to be coming from

a

  east

b

 west

c

 northeast

d

 southeast

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  Only one part of moon can be seen from earth because

a

  The period of rotation and revolution are equal

b

 Only one part reflects light

c

 It does not rotate

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  If lift is going up with acceleration, the apparent weight of a body is

a

  equal to the true weight

b

 less than the true weight

c

 more than the true weight

d

 may be more or less than true weight

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Isotopes of an element contain

a

  equal number of nucleons

b

 equal number of protons and electrons

c

 the same number of protons but different number of neutrons

d

 the same number of neutrons but different number of protons

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  Ampere-hour is the unit of which among the following?

a

  Power

b

 Energy

c

 Amount of charge

d

 Intensity of current

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Solar eclipse will take place when

a

  the moon is between the sun and the earth

b

 the sun is between the moon and the earth

c

 the earth is between the moon and the sun

d

 the moon does not lie on the line joining the sun and the earth

Answer & Explanation
Answer : Option A

14.  Pick out the scalar quantity

a

  force

b

 velocity

c

 pressure

d

 acceleration

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  Pa(Pascal) is the unit for

a

  thrust

b

 pressure

c

 frequency

d

 conductivity

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers