1.  Reservation for the scheduled castes and scheduled tribes in the services has been provided in the Indian Constitution under

a

  Article 315

b

 Article 325

c

 Article 335

d

 Article 345

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  In France, the term of the President is

a

  2 years

b

 4 years

c

 6 years

d

 8 years

Answer & Explanation
Answer : Option C

3.  The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by

a

  President of India

b

 Prime Minister of India

c

 Chairman of Rajya Sabha

d

 Speaker of Lok Sabha

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  In which year was the decision of separating accounting function from audit function taken by the Central Government for its financial administration?

a

  1975

b

 1976

c

 1977

d

 1978

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  A virtual organisation is

a

  One which has profit as the major goal

b

 One which has concern of the employees as its top priority

c

 A small, core organization that outsources major busi-ness functions

d

 One in which leadership always tends to fulfil psychological needs of the subordinates

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  Which of the following is not included in 'hygiene' factors in the Herzberg's twofactor theory of motivation?

a

  Salary

b

 Responsibility

c

 Company's policy

d

 Working conditions

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Which of the following is not a staff agency in India?

a

  Economic Affairs Department

b

 Planning Commission

c

 Cabinet Committees

d

 Cabinet Secretariat

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  One choice theory is economic explanation of:

a

  Islam

b

 Religion

c

 Psychology

d

 Political decision making

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  Public Administration may be defined as:

a

  Administrative Capacity

b

 Management of industry

c

 Management of Property

d

 Administration of Public

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  'Good Governance' and 'Participating Civil Society for Development' were stressed in World Bank Report of

a

  1991

b

 1992

c

 1993

d

 1994

Answer & Explanation
Answer : Option B

11.  In which recruitment, in a system for higher position is open to all the quali- fied candidates who may wish to apply is known as

a

  Direct recruitment

b

 Passive recruitment

c

 Ordinary recruitment

d

 Recruitment by promotion

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  'Job loading' means

a

  Making the job more interesting

b

 Shifting of an employee from one job to another

c

 Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenge

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Which of the following administrative thinkers has defined administration as 'the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends'?

a

  J.A Veig

b

 L.D White

c

 H.A Simon

d

 J. M. Pfiffner

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Delegation of authority by a Sales Manger to his saleman is an example of

a

  Downward delegation

b

 Sideward delegation

c

 Upward delegation

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  In hierarchy, the term 'scalar' means

a

  Step

b

 Process

c

 Ladder

d

 Position

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers