31.  Henry Fayol's General theory of Administration is applicable at

a

  Top management level

b

 Middle management level

c

 Policy management level

d

 Workshop management level

Answer & Explanation
Answer : Option A

32.  The history of evolution of the Public Administration is generally divided into

a

  one phase

b

 five phases

c

 seven phases

d

 eleven phases

Answer & Explanation
Answer : Option B

33.  Promotion in Civil Services indicates-

a

  Always an increase in pay

b

 Change in the place of work

c

 Transfer of work from field to Headquarters

d

 Such changes in the situation which indicate difficult work and more important responsibility

Answer & Explanation
Answer : Option D

34.  Simon was positively influenced by ideas of

a

  Terry

b

 Barnard

c

 L.D White

d

 Henry Fayol

Answer & Explanation
Answer : Option B

35.  The concept of the 'zone of indifference' is associated with

a

  Authority

b

 Motivation

c

 Leadership

d

 Decision-Making

Answer & Explanation
Answer : Option A

36.  The Public Accounts Committee of Parliament in India consists of

a

  7 members

b

 15 members

c

 22 members

d

 34 members

Answer & Explanation
Answer : Option C

37.  In England, the Cabinet must resign from office as soon as it loses the confidence of

a

  The House of Lords

b

 The King or the Queen

c

 The House of Commons

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

38.  The rule of lapse means-

a

  All pending bills in Parliament lapse with its prorogation

b

 All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year

c

 The appropriation bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days

d

 The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition

Answer & Explanation
Answer : Option B

39.  'Habeas Corpus' literally means

a

  To prohibit

b

 To command

c

 To have the body of

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

40.  Globalisation means

a

  Foreign capitalist transactions

b

 The growth of a single unified world market

c

 Financial market system is centered in a single state

d

 Geographical location of a firm is of utmost importance

Answer & Explanation
Answer : Option B

41.  McGregor's name is most commonly associated with one of the following:

a

  Theory X and theory Y

b

 Scientific Management

c

 Bureaucratic Theory

d

 Human Relations

Answer & Explanation
Answer : Option A

42.  The C & AG of India does not audit the receipts and expenditure of

a

  State Governments

b

 Central Government

c

 Government companies

d

 Municipal undertakings

Answer & Explanation
Answer : Option D

43.  Which of the following is one of the features of bureaucracy conceived by Max Weber?

a

  Authority

b

 Publicness

c

 Hierarchy

d

 Civil society

Answer & Explanation
Answer : Option C

44.  The term 'Performance Budget' was coined by

a

  Estimates Committee of India

b

 First Hoover Commission of USA

c

 Second Hoover Commission of USA

d

 Administrative Reforms Commission of India

Answer & Explanation
Answer : Option B

45.  Who among the following is an odd thinker?

a

  Taylor

b

 Likert

c

 Maslow

d

 Herzberg

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers