46.  The present constitution of the USA was adopted in

a

  1786

b

 1787

c

 1788

d

 1789

Answer & Explanation
Answer : Option B

47.  The process of transmitting the idea or thought into meaningful symbols is called:

a

  Decoding

b

 Feedback

c

 Reception

d

 Encoding

Answer & Explanation
Answer : Option B

48.  By whom was the 'Managerial Grid' developed?

a

  Blake and White

b

 Blake and Mouton

c

 Blake and Schmidt

d

 Mouton and Shophan

Answer & Explanation
Answer : Option B

49.  The principle of 'span of control' means

a

  The number of people being controlled

b

 An employee should receive orders from one superior only

c

 The control or supervision of the superior over the subordinate

d

 The number of subordinate employees that an administrator can effectively direct

Answer & Explanation
Answer : Option D

50.  Which of the following is not a function of staff agency?

a

  Advising

b

 Planning

c

 Consultation

d

 Achieving goals

Answer & Explanation
Answer : Option A

51.  Who was the Chairman of the Economic Reforms Commission (1981-84)?

a

  L. K. Jha

b

 Dharam Vira

c

 G. Deshmukh

d

 K. Hanumanthiya

Answer & Explanation
Answer : Option A

52.  Who says that 'Power corrupts and absolute power corrupts absolutely'?

a

  Lord Acton

b

 L.D White

c

 Josiah Stamp

d

 Lord Beveridge

Answer & Explanation
Answer : Option A

53.  Legal-rational authority' is a core concept of:

a

  Public Choice Theory

b

 Theory of Emergency

c

 Theory of Bureaucracy

d

 Maslow's Theory of Motivation

Answer & Explanation
Answer : Option C

54.  The British concept of Civil Service neutrality is laid down by

a

  Northcote-Trevelyn Committee

b

 Masterman Committee

c

 Assheton Committee

d

 Fulton Committee

Answer & Explanation
Answer : Option B

55.  Bureaucracy that is committed to the programmes of the political party in power is called

a

  Committed bureaucracy

b

 Depoliticised bureaucracy

c

 Semi-politicised bureaucracy

d

 Fully politicised bureaucracy

Answer & Explanation
Answer : Option A

56.  Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management?

a

  It upholds public interest

b

 It has market orientation

c

 It advocates managerial autonomy

d

 It focuses on performance appraisal

Answer & Explanation
Answer : Option A

57.  If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as

a

  Board

b

 Bureau

c

 Council

d

 Commission

Answer & Explanation
Answer : Option B

58.  How many principles of organization were propounded by Henry Fayol?

a

  12

b

 13

c

 14

d

 15

Answer & Explanation
Answer : Option C

59.  The most effective means of citizen's control over administration is

a

  Election

b

 Public Opinion

c

 Pressure Groups

d

 Advisory Committees

Answer & Explanation
Answer : Option A

60.  According to Urwick, where the work is of a more simple and routine nature, the span of control varies from

a

  7 to 9

b

 8 to 12

c

 9 to 12

d

 10 to 12

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers