61.  The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year-

a

  1921

b

 1922

c

 1923

d

 1924

Answer & Explanation
Answer : Option A

62.  Which one of the following is the foundation of modern Human Resource

a

  Job Analysis

b

 Job Evaluation

c

 Compensation

d

 Specialization

Answer & Explanation
Answer : Option D

63.  Which of the following is not a feature of good governance?

a

  Nepotism

b

 Rule of law

c

 Transparency

d

 Accountability

Answer & Explanation
Answer : Option A

64.  The theory of 'Prismatic Society' in Public Administration is based on

a

  Historical studies of public administration in different societies

b

 Study of public services in developed and developing countries

c

 Institutional comparision of public administration in developed countries

d

 Structural-functional analysis of public administration in developing countries

Answer & Explanation
Answer : Option D

65.  The classical theory of administration is also known as the

a

  Historical theory

b

 Locational theory

c

 Mechanistic theory

d

 Human Relations theory

Answer & Explanation
Answer : Option C

66.  Who has analysed the leadership in terms of 'circular response'?

a

  Millet

b

 Taylor

c

 M. P. Follett

d

 I. Barnard

Answer & Explanation
Answer : Option C

67.  The first country in the world to introduce the right to information was

a

  USA

b

 Finland

c

 Norway

d

 Sweden

Answer & Explanation
Answer : Option D

68.  Which of the following is not an All India Service?

a

  Indian Police Service

b

 Indian Forest Service

c

 Indian Foreign Service

d

 Indian Administrative Service

Answer & Explanation
Answer : Option C

69.  'Position classification' is the classification of

a

  Duties

b

 Salaries

c

 Departments

d

 Personal status of incumbents

Answer & Explanation
Answer : Option A

70.  Which of the following is not of the core values of public administration?

a

  Equity

b

 Efficiency

c

 Effectiveness

d

 Bureaucracy

Answer & Explanation
Answer : Option D

71.  The Santhanam Committee on prevention of corruption was appointed in

a

  1961

b

 1962

c

 1963

d

 1964

Answer & Explanation
Answer : Option B

72.  'Grand Corps' in French Civil Service stands for

a

  Senior level of specialist administrators

b

 Senior level of defence administrators

c

 Senior level of generalist administrators

d

 Senior level of generalistcum-specialist administra-tors

Answer & Explanation
Answer : Option D

73.  The economy cut motion seeks to reduce the proposed expenditure of a demand for grant by

a

  Rupee one

b

 A specified amount

c

 Rupees one hundred

d

 An unspecified amount

Answer & Explanation
Answer : Option B

74.  A new All India Service can be created by

a

  A statute

b

 An executive order

c

 An amendment of the constitution

d

 A resolution under Article 312 of the Constitution

Answer & Explanation
Answer : Option D

75.  The Union Public Service Commission of India has been established under the

a

  Article 305

b

 Article 315

c

 Article 325

d

 Article 335

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers