76.  Which of the following reports deals with the relations between the specialists and generalists?

a

  Fulton Committee Report

b

 Kothari Committee Report

c

 Haldane Committee Report

d

 Sarkaria Commission Report

Answer & Explanation
Answer : Option A

77.  Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of

a

  Satisfying

b

 Decision-making

c

 Logical positivism

d

 Bounded rationality

Answer & Explanation
Answer : Option C

78.  Audit of State Government is

a

  A state subject

b

 A union subject

c

 In the concurrent list

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

79.  The system of 'Rule of Law' was propounded by

a

  Lowell

b

 H. Finer

c

 A. V. Dicey

d

 W. F. Willoughby

Answer & Explanation
Answer : Option C

80.  Bureaucracy is a form of:

a

  Private organization

b

 Social Organization

c

 Political Organization

d

 Community Organization

Answer & Explanation
Answer : Option B

81.  Which of the following violates the principle of Utility of Command?

a

  Product Organization

b

 Functional Organization

c

 Bureaucratic Organization

d

 Manufacturing Organization

Answer & Explanation
Answer : Option B

82.  In which of the following are public and private administrations not common?

a

  Filing

b

 Accounting

c

 Scope and complexity

d

 Managerial techniques

Answer & Explanation
Answer : Option C

83.  The role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined by

a

  The Zonal Councils

b

 The State Governments

c

 The Election Commission

d

 The Planning Commission

Answer & Explanation
Answer : Option B

84.  The 'spoils system' in the USA began during the period of-

a

  Adams

b

 Jackson

c

 Jefferson

d

 Washington

Answer & Explanation
Answer : Option B

85.  Who wrote the book 'Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective'?

a

  Dwight Waldo

b

 Frank Marini

c

 J. M. Pfiffner

d

 J. Charlesworth

Answer & Explanation
Answer : Option B

86.  Who among the following says that public administration includes the operations of only the executive branch of government?

a

  L.D White

b

 Luther Gulick

c

 W. F. Willoughby

d

 L.D White and Luther Gulick

Answer & Explanation
Answer : Option B

87.  The author of 'The Function of the Executive' is:

a

  Henry Fayol

b

 F. W. Taylor

c

 Chester Bernard

d

 Mary Parker Follet

Answer & Explanation
Answer : Option C

88.  Negative motivation is based on

a

  Fear

b

 Status

c

 Money

d

 Reward

Answer & Explanation
Answer : Option A

89.  One who tells one's supervisor anything detrimental to an associate is called

a

  A chiseller

b

 A squealer

c

 A rate buster

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

90.  'Entropy' is a law of nature in which all forms of organizations move towards:

a

  Disorganization and Death

b

 Continuous Improvement

c

 Rebirth and Emergency

d

 Growth and Continuity

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers