1.  'A legal person is any subject matter other than a human being to which law attributes personality.' Who said these words?

a

  Austin

b

 Savigny

c

 Salmond

d

 Bentham

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Which one of the following is an 'actionable' wrong?

a

  Injuria sine damnum

b

 Damnum sine injuria

c

 Both of the above

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  When should a document be registered?

a

  No time limit is there for registration

b

 If it is attested by a gazetted officer,it need not be registered

c

 Within 4 months of its execution

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

4.  For how many years a person has to be a High Court judge to become a Supreme Court Judge?

a

  3

b

 5

c

 10

d

 1

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  The Second Schedule of the RTI Act, 2005 can be amended by

a

  Central Govt

b

 State Govt

c

 Both

d

 None

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  Who drafted Indian Penal Code?

a

  Sir James Stephens

b

 Macaulay

c

 Justice Coke

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  What is the symbol to represent justice?

a

  Ashoka Chakra

b

 White Chakra

c

 Balanced scale held by a person with covered eyes

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

8.  What is Embargo?

a

  It is an important right of an accused during police investigation

b

 It is an artificial satellite

c

 It is a ban on goods to be exported to a foreign country

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

9.  An applicant making request for information

a

  shall be given the reason why the information sought for

b

 shall be given thepersonal details of the applicant

c

 shall not be given any reason for requesting the informationor any other personal detailsexcept those that may be necessary for contacting him

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

10.  What among the following statements is NOT true about the procedure to remove the judge of a Supreme Court of India?

a

  There are only two grounds of removal : incapacity or proved misbehavior

b

 The procedure for the removal of the judges is regulated by the Judges Enquiry Act (1968)

c

 The judge of the Supreme Court may be removed from his current office by an order of the President

d

 All of the above are true

Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  Who was the person to speak against the Muslim Woman (Protection of Rights on divorce) Bill in the Lok Sabha but voted for it?

a

  Abut Kalain Azad

b

 Saiffudin

c

 Saliabuddin

d

 Arif Mohd. Khan

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  What do you mean by the term 'Lockout'?

a

  A key for a lock lost

b

 When the factory is closed once and for all

c

 When the factory is closed by the employer to force the workers to accept the imposed terms

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  Fait accompli means:

a

  Established fact

b

 Factual presence

c

 According to fact

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

14.  Which document can be probated?

a

  Will

b

 Sale Deed

c

 Power of Attorney

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  Which of the following doctrines were developed by the Court to control the administrative actions?

a

  Judicial Activism.

b

 Doctrine of Legitimate Expectations.

c

 Doctrine of Separation of Power and Rule of Law.

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers