31.  What does the term 'judicial review' mean?

a

  it is the authority vested in the hands of Supreme Court to examine whether some legislative enactments or executive orders of both Central and State governments is following the Constitution of India or not

b

 judicial review means the power vested in High Courts to challenge Supreme Court of India

c

 a review of the judicial structure of the system

d

 none of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

32.  Which one of the following is essential to become a supreme court judge?

a

  A practising lawyer for 16 years

b

 A Sessions judge of 10 years experience

c

 Should be a High Court Judge

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

33.  Which country follows the law ' Any woman not giving birth to a child can be divorced'?

a

  Sweden

b

 China

c

 Scotland

d

 Denmark

Answer & Explanation
Answer : Option B

34.  What is the object of Land Acquisition Act?

a

  State can usurp a private land or building for a public purpose

b

 A person is prevented from building twelve bungalows

c

 Ceiling to be fixed for leasing lands

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

35.  In whose period courts were established in India?

a

  Clive

b

 Sher Shah Suni

c

 Warren Hastings

d

 Lord Wavell

Answer & Explanation
Answer : Option C

36.  What is 'Exparte Order'?

a

  One-sided order

b

 An executive order

c

 An administrative order

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

37.  When was the 'National Security Act ' passed?

a

  1950

b

 1980

c

 1981

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

38.  Who is the first women Chief Justice (of High Court)?

a

  VS. Raina Devi

b

 Leila Seth

c

 Anna Rajam George

d

 Metier Moos

Answer & Explanation
Answer : Option B

39.  What do you mean by 'Preventive Detention'?

a

  Arrest of political persons in apprehension of breach of peace

b

 Putting in the jail without trial

c

 Detaining unruly elements of a locality to prevent them from spreading rumours

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

40.  Consider the following statements about the right to information (RTI) Act, 2005 and select one which is not provided for or specially exempted

a

  It is not applicable in the state ofJammuand Kashmir

b

 An applicant making request for information will have to give reasons for seeking information

c

 Removal of chief information officer

d

 Every information commissioner shall hold office for a term of 5 years or till the age of 65 years whichever is earlier

Answer & Explanation
Answer : Option C

41.  Name the first woman Supreme Court Judge

a

  Mrs. Anna Chandy

b

 Ms. Fathima Beevi

c

 Ms. Anil Gupta

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

42.  Which Article in the Constitution empowers the High Court with the power of writ jurisdictions?

a

  Article 25

b

 Article 170

c

 Article 226

d

 Article 322

Answer & Explanation
Answer : Option C

43.  Who wrote 'The Rights of Man'?

a

  Carlyle

b

 Lala Lajpat Rai

c

 Thomas Paine

d

 Martin Luther

Answer & Explanation
Answer : Option C

44.  Which among the following is/are necessary to provide independence to the High Courts?

a

  Banning their practice after retirement

b

 Separating them from influence of Executive

c

 Giving them authority to appoint their own staff

d

 All are true

Answer & Explanation
Answer : Option D

45.  If there is a dispute about the election of President in India, to whom will it be referred?

a

  Attorney General of India

b

 Parliament

c

 Supreme Court

d

 Chairman of U.P.S.0

Answer & Explanation
Answer : Option B
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers