1.  Which one of the following is not a primary nutrient?

a

  S

b

 N

c

 P

d

 K

Answer & Explanation
Answer : Option A

2.  The ratio between marketable crop yield and water used in evapotranspiration is known as

a

  Water use efficiency

b

 Field water use efficiency

c

 Consumptive use efficiency

d

 Economic irrigation efficiency

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  The purpose of tillage is/are

a

  Leveling of soil

b

 Eradication of weeds

c

 Soil clods breaking and suppressing in soil

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

4.  Which material should be higher in the ratio of the pregnant cow?

a

  Fat

b

 Protein

c

 Dry matter

d

 Carbohydrates

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Glycolysis occurs only in the

a

  Presence of Oxygen

b

 Absence ofOxygen

c

 Both (a) and (b)

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  Zoological name of white grub is

a

  Bamisia tabaci

b

 Spodoptera litura

c

 Helicoverpa armigera

d

 Holotrichia consanguinea

Answer & Explanation
Answer : Option D

7.  The Torque-a power to generate revolutions is expressed as (its unit is kg metre) -

a

  Length of arm (m) x Force (kg)

b

 Length of arm (cm) x Force (kg)

c

 Length of arm (m) x Force (g)

d

 Length of arm (rom) x Force (mg)

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Colostrum should be fed to newborn calves for -

a

  1/2 day

b

 1 day

c

 4 day

d

 10 day

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Drip irrigation is useful in which region?

a

  Dry

b

 Humid

c

 High rainfall

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  In which season is the highest yield of Maize obtained?

a

  Rabi

b

 Zaid

c

 Kharif

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Peninsular India has the following zonal soil types:

a

  Saline soil

b

 Forest soil

c

 Alluvial soil

d

 Red and Yellow soil

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Which of the following does not affect the draft of ploughs?

a

  Soil moisture

b

 Depth of furrow

c

 Width of furrow

d

 Length of furrow

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  Winnowing it called

a

  To thresh

b

 Cutting a crop

c

 Cutting the fodder

d

 To separate straw etc. from threshed lank

Answer & Explanation
Answer : Option D

14.  Piercing and sucking type mouth-parts are present in the insect -

a

  Isoptera

b

 Hemiptera

c

 Orthoptera

d

 Lepidoptera

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  National Sugar Institute (N.S.I.) is located at

a

  Kanpur

b

 Varanasi

c

 Lucknow

d

 New Delhi

Answer & Explanation
Answer : Option A
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers