1.  Soil erosion is the function of

a

  Erosivity

b

 Erodibility

c

 Both

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Wind erosion will be higher from

a

  A barren sandy soil

b

 Clay soil

c

 Sandy soil

d

 Loam soil

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  In order to maintain proper ecological balance:

a

  A tree should be planted in place of one to be cut

b

 The existing forests should be cleared and new ones should be planted

c

 Some quick growing anuals should be planted if a tree must be cut for other uses

d

 Tree must be cut whenever necessary because the underground part performs the useful purpose

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Eroded soils are:

a

  Rich in plant nutrients

b

 Devoid of plant nutrients

c

 Unaltered in plant nutrients

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  Soil erosion in plains consequent to rain fall is initiated by:

a

  Rill erosion

b

 Gully erosion

c

 Sheet erosion

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

6.  The possible beneficial effect of the grazing animals is:

a

  Removal of wild plants

b

 Eradication of weeds

c

 Removal of wild animals

d

 Addition of their excreta to the soil

Answer & Explanation
Answer : Option D

7.  Soil erosion can be reduced by:

a

  Making dams

b

 Planting proper plants

c

 Reducing over grazing

d

 All of those

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  Grasses possess great regenerative power because they are:

a

  Fast growing

b

 Rhizomatous

c

 Dominat species

d

 Constantly grazed

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Which of the following prevents afforestation in deserts:

a

  Low rainfall

b

 Local resident

c

 Unfertility of soil

d

 Goat and grazing animals

Answer & Explanation
Answer : Option A

10.  Soil erosion is a Three phase phenomena

a

  Detachments

b

 Transportation

c

 Deposition

d

 All

Answer & Explanation
Answer : Option D

11.  Wind turbulence is greater on

a

  Rough surface

b

 Smooth surface

c

 Undulating surface

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  The soil binding is done in the best way by:

a

  Algae

b

 Grasses

c

 Mycorrhizae

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  When young plants are grazed too heavily they get killed because:

a

  The roots are starved

b

 Of the mechanical injury to roots

c

 Most of the aerial parts are eaten away

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

14.  Which of the following plants is used as windbreak?

a

  Delonix

b

 Prosopis

c

 Mangifera

d

 Eucalyptus

Answer & Explanation
Answer : Option B

15.  In dry farming initially the fertility of the land can be increased by:

a

  Agrostology

b

 Basin listing

c

 Animal husbandry

d

 Growing grazing fields

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers