1.  Which instrument is used to measure refractive indices?

a

  Radar

b

 Salinometer

c

 Refractometer

d

 Radio micrometer

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  Which unit we use to express Nuclear sizes?

a

  Tesla

b

 Fermi

c

 Newton

d

 None of above

Answer & Explanation
Answer : Option B

3.  Name of the instrument is used to measure heat radiation?

a

  Callipers

b

 Bolometer

c

 Barometer

d

 Barograph

Answer & Explanation
Answer : Option B

4.  What are audible sound waves?

a

  Having frequency less than 20 Hz

b

 Having frequency more than 20000 Hz

c

 Having frequency between 20 Hz to 20000 Hz

d

 None of above

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  Which instrument is used to measures force and velocity of wind and directions?

a

  Altimeter

b

 Ammeter

c

 Audiometer

d

 Anemometer

Answer & Explanation
Answer : Option D

6.  Radian per second is unit of

a

  Frequency

b

 Angle Velocity

c

 Momentum

d

 Moment of Inertia

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Which instrument is used to determine heights?

a

  Colorimeter

b

 Commutator

c

 Chronometer

d

 Cathetometer

Answer & Explanation
Answer : Option D

8.  What is the range of mercury thermometer?

a

  0 degree Celsius to 350 degree Celsius

b

 -10 degree Celsius to 350 degree Celsius

c

 -20 degree Celsius to 350 degree Celsius

d

 -30 degree Celsius to 350 degree Celsius

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Which instrument is used to measure viscosity of liquid?

a

  Voltmeter

b

 Wattmeter

c

 Wavemeter

d

 Viscometer

Answer & Explanation
Answer : Option D

10.  Which instrument is used to determine the speed of an aircraft in terms of speed of sound?

a

  Machmeter

b

 Manometer

c

 Micrometer

d

 Magnetometer

Answer & Explanation
Answer : Option A

11.  Which instrument is used to measure the pitch of a sound?

a

  Telemeter

b

 Tonometer

c

 Thermostat

d

 Transponder

Answer & Explanation
Answer : Option B

12.  Which instrument is used to measure the position of spectral lines?

a

  Sextant

b

 Spherometer

c

 Spectroscope

d

 Spectrometer

Answer & Explanation
Answer : Option D

13.  Which instrument is used to record changes in heartbeat, blood-pressure and respiration

a

  Periscope

b

 Polygraph

c

 Pykometer

d

 Photometer

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  Which of the following tool is used for measuring the draft of agricultural implements?

a

  Barometer

b

 Hydrometer

c

 Dynamometer

d

 Galvanometer

Answer & Explanation
Answer : Option C

15.  Which instrument is used to compare magnetic movements and fields?

a

  Micrometer

b

 Machmeter

c

 Manometer

d

 Magnetometer

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers