1.  Which vitamin is essential for blood clotting

a

  vitamin A

b

 vitamin C

c

 vitamin E

d

 vitamin K

Answer & Explanation
Answer : Option D

2.  Which of the following mineral is involved in the enzyme -controlled energy yielding reactions of metabolism?

a

  Iron

b

 Copper

c

 Calcium

d

 Phosphorus

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  The vitamin niacin is part of the molecule.

a

  NAD+

b

 ferredoxin

c

 pyrophosphate

d

 pyridoxal phosphate

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  Vitamins exist in what to forms

a

  fat and water soluble

b

 fat soluble and water solubl

c

 water soluble and fat soluble

d

 all of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

5.  Vitamin-C is considered as a

a

  fat soluble

b

 water soluble

c

 fat and water soluble

d

 none of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

6.  The occurrence of metals such as iron or molybdenum in some flavoproteins can

a

  form chelation

b

 stabilize the semiquinone

c

 de-stabilize the semiquinone

d

 all of these

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Chronic consumption of excess selenium can lead to

a

  TPN

b

 diarrhea

c

 muscle weakness

d

 brittle hair and nails

Answer & Explanation
Answer : Option C

8.  A deficiency of Vitamin K results in a decreased level of

a

  fibrin

b

 thrombin

c

 fibrinogen

d

 prothrombin

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Which of the following mineral deficiency may result into impaired growth and development, skin lesions and loss of appetite?

a

  Iron

b

 Zinc

c

 Cobalt

d

 Magnesium

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  Which of these molecules is vitamin H?

a

  Biotin

b

 Carnitine

c

 Folic acid

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option A

11.  What transports copper from the intestinal cells to the liver?

a

  Albumin

b

 Acrolein

c

 Secretin

d

 Ceruloplasmin

Answer & Explanation
Answer : Option D

12.  Manganese is a key component of all of the following enzymes except

a

  arginase

b

 ceruloplasmin

c

 pyruvate carboxylase

d

 Mn-superoxide dismutase

Answer & Explanation
Answer : Option B

13.  Which of the following is correct?

a

  Cobalt is part of vitamin B12

b

 Cobalt will not replace the need for vitamin B12in humans

c

 Both (a) and (b)

d

 Cobalt will replace the need for vitamin B12in humans

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Which vitamins serve important protective functions as antioxidants?

a

  Vitamins A

b

 Vitamins C

c

 Vitamins E

d

 all of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

15.  Which of the following statement is correct?

a

  Sodium and chloride are primarily involved in maintaining osmotic equilibrium and body fluid volume.

b

 Chloride ion is necessary for the production of hydrochloric acid of gastric juice.

c

 Sodium and chloride are the chief extracellular ions of the body.

d

 All of these

Answer & Explanation
Answer : Option D
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers