1.  The monetary currency of Greece is called (prior to Jan 1, 2002).

a

  guilder

b

 drachma

c

 yen

d

 dinar

Answer & Explanation
Answer : Option B

2.  The ministry of Water Resources lays down policies and programmes for the development and regulation of the country's water resources. It covers

a

  sartorial planning, coordination and policy guidelines

b

 technical examination and techno- appraisal of project providing central assistance to specific projects

c

 facilitation of external assistance in resolution of interstate water disputes, policy formulation planning and development of ground water resources

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

3.  Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?

a

  Coal

b

 Lithium

c

 Mineral Oil

d

 Almunium

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  The oldest rocks found in ocean basins are than the oldest continental rocks.

a

  older

b

 younger

c

 larger

d

 smaller

Answer & Explanation
Answer : Option B

5.  The relative abundance of dissolved salts in seawater in descending order is as follows

a

  chlorine, sodium, sulphate, magnesium, calcium, potassium

b

 sodium, chlorine, magnesium, potassium, sulphate, calcium

c

 chlorine, magnesium, calcium, sodium, potassium, sulphate

d

 chlorine, sodium, magnesium, calcium, potassium, sulphate

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  The process where the particle moves from the surface to the medium in quick, continuous, repeated cycles is called

a

  saltation

b

 suspension

c

 traction

d

 solution

Answer & Explanation
Answer : Option A

7.  Which of the following is an igneous rock?

a

  Granite

b

 Limestone

c

 Slate

d

 Quartzite

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  The mountains which come into being after the continental drift started, with the break up of the large land mass of pangola are

a

  young mountains

b

 old mountains

c

 volcanic mountains

d

 fold mountains

Answer & Explanation
Answer : Option A

9.  The middle latitude extends between

a

  23(1/2)? North to 32(1/2)? South

b

 23(1/2)? and 66? in both the hemispheres

c

 66? North to 66? South

d

 North pole and South pole

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  The major control over the form of the developing slope is exerted by

a

  inputs to the hill slope

b

 outputs from the hill slope

c

 balance between inputs and outputs from the hill slope system

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  The landforms that are created by massive earth movements due to place tectonics are called

a

  structural landforms

b

 weathering landforms

c

 erosional landforms

d

 depositional landforms

Answer & Explanation
Answer : Option A

12.  The landforms that are influences by several process namely, weathering, erosion, deposition are known as

a

  polygenetic landforms

b

 structural landforms

c

 polycyclic landforms

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

13.  The panama canal links

a

  Canada with Greenland

b

 North America with South America

c

 Siberia with Greenland

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

14.  The least explosive type of volcano is called

a

  Basalt plateau

b

 Cinder cone

c

 Shield volcanoes

d

 Composite volcanoes

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  The main objective of centrally sponsored Command Area Development programme is

a

  improving the utilisation of irrigation potential

b

 optimizing agricultural productivity and production from the irrigated area

c

 both (a) and (b)

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers