31.  The main objective of multi-purpose river projects are

a

  extension of irrigation facilities by constructing dams to store surplus water during the rainy season, for release in summer

b

 power generation by constructing hydro power stations

c

 flood controls and making rivers navigable

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

32.  The phenomenon associated with collision and subduction of the planet is

a

  volcanoes

b

 island arcs

c

 earthquakes

d

 All of the above

Answer & Explanation
Answer : Option D

33.  The smallest state, population wise, in the world is

a

  Vatican City

b

 Monaco

c

 Nauru

d

 Liechtenstein

Answer & Explanation
Answer : Option A

34.  The second largest continent in the world is

a

  Asia

b

 Australia

c

 Africa

d

 Europe

Answer & Explanation
Answer : Option C

35.  The variation in the duration of the day and the night is due to earth's

a

  rotation on its axis

b

 revolution around the sun

c

 inclination of an angle of 60(1/2) degrees

d

 both (a) and (b)

Answer & Explanation
Answer : Option D

36.  The major crude oil markets are the

a

  Middle East regions

b

 far east regions

c

 both (a) and (b)

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option C

37.  The island state of Australia is

a

  Victoria

b

 Queensland

c

 Tasmania

d

 New South Wales

Answer & Explanation
Answer : Option C

38.  The plants of which of the following crops are highly sensitive to frost?

a

  Barely

b

 Cotton

c

 Maize

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option B

39.  The sediment deposited at the base of the glacier is called

a

  till

b

 moraine

c

 glacial sand

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

40.  The southernmost part of the world is

a

  Cape of Good Hope, Africa

b

 Cape of Horn, S. America

c

 Colombo, Sri Lanka

d

 Wellington, New Zealand

Answer & Explanation
Answer : Option B

41.  The term 'flora' in the context of natural vegetation refers to

a

  assemblage of plant species living in association with each other in a given environmental frame

b

 plants of a particular region or period, listed by species and considered as a group

c

 a large tract covered by trees and shrubs and its administration for assessing economic benefits

d

 role played by species of animals in the maintenance of ecological balance

Answer & Explanation
Answer : Option B

42.  The time at a place is determined by

a

  the parallels of longitude

b

 the parallels of latitude

c

 distance from equator

d

 distance from prime meridian

Answer & Explanation
Answer : Option A

43.  Winds are caused primarily by

a

  Coriolis effect

b

 Pressure difference

c

 Rotation of earth

d

 Humidity differences

Answer & Explanation
Answer : Option A

44.  The periodic rise and fall of the sea level on the earth, gives rise to tides. This is related to

a

  the position of the moon with reference to the earth and the gravitational pull exerted mainly by the moon and partly by the sun

b

 infrared rays from the sun

c

 ultraviolet rays from the sun

d

 None of the above

Answer & Explanation
Answer : Option A

45.  Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission is:

a

  A spacecraft launched by India

b

 A collaborative project of ISRO and NASA

c

 A spacecraft launched by USA

d

 A collaborative project of NASA and European Space Agency

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers