1.  Purposes of International Finance Corporation includes

a

  Develop private sector

b

 Poverty reduction

c

 Both (a) and (b)

d

 None of these

Answer & Explanation
Answer : Option C

2.  WHO (World Health Organization) was established in

a

  7 April, 1948

b

 7 July, 1948

c

 7 May, 1948

d

 7 September, 1948

Answer & Explanation
Answer : Option A

3.  International financial institution 'World Bank' was founded in

a

  July, 1944

b

 August, 1944

c

 September, 1944

d

 June, 1944

Answer & Explanation
Answer : Option A

4.  The headquarters of UNESCO is at:

a

  Rome

b

 Geneva

c

 Paris

d

 New York

Answer & Explanation
Answer : Option C

5.  General Assembly of the United Nations meets in a regular session -

a

  once a year

b

 twice a year

c

 once in three year

d

 occasionally

Answer & Explanation
Answer : Option A

6.  Who occupied this office on behalf of India?

a

  S. Radha Krishnan

b

 Gopalswamy Iyyengar

c

 V.K. Krishna Menon

d

 Vijayalakshmi Pandit

Answer & Explanation
Answer : Option B

7.  Headquarter of MIGA is located in

a

  Washington

b

 Tokyo

c

 Austria

d

 France

Answer & Explanation
Answer : Option A

8.  Amnesty International has its headquarters at

a

  Berlin

b

 New York

c

 Washington

d

 London

Answer & Explanation
Answer : Option D

9.  Who coined the term United Nations?

a

  Harry Truman

b

 Franklin D Roosevelt

c

 Joseph Stalin

d

 Winston Churchill

Answer & Explanation
Answer : Option B

10.  How many non-regional members are there in the African Development Bank:

a

  24

b

 23

c

 25

d

 27

Answer & Explanation
Answer : Option C

11.  Which of the following international organisations has started the scheme 'Partnership for Peace' for a group of nations?

a

  Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC)

b

 Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP)

c

 North Atlantic Treaty Organisation (NATO)

d

 Organisations of African Unity (OAU)

Answer & Explanation
Answer : Option C

12.  Which of the following organisations works towards ending grave abuses of human rights?

a

  Transparency International

b

 United Nations Organisation

c

 Amnesty International

d

 International Red Cross

Answer & Explanation
Answer : Option C

13.  When was Central Bank of West African States formed:

a

  1964

b

 1963

c

 1962

d

 1965

Answer & Explanation
Answer : Option C

14.  Which of the following pair is not correct:

a

  IAEA - New Delhi

b

 WTO - Geneva

c

 UPU - Berne

d

 IMF - Washington

Answer & Explanation
Answer : Option A

15.  United Nations Environment Programme and World Meteorological Organization established international organization whose name is

a

  World Tourism Organization

b

 Economic Cooperation Organization

c

 Intergovernmental panel on Climate Change

d

 International Tribunal for Law of Sea

Answer & Explanation
Answer : Option C
500
Write your Comment or Discuss..
    Log in | Sign up


    Sponsored Links

    General Knowledge 4400+ MCQ's PDF Download
    General Knowledge Questions and Answers